سازه سبک یا سنگین؟ کدام مناسبتر است؟
سازههای فلزی، دارای 2 نوع سبک و سنگین هستند. فناوریهای نوین LSF در صنعت ساختوساز، باعث کاهش وزن سازه میشوند. این نوع سازهها، از پیش ساختهشده هستند و سرعت انجام کار را بسیار بالا میبرند. پیدایش این فناوری به سالهای دهه 1950 باز میگردد، اما از دهه 1990 استفاده از آن رایج شد. کاربرد اصلی این سازه در ساختمانهایی چون خانههای ویلایی، ساختمانهای مسکونی و اداری و غیره است. سازه فلزی سنگین نیز از تحمل و انتقال نیروی بالایی دارد که در ساخت پلها، ساختمانها و غیره از آن استفاده میشود. در ادامه این متن به مقایسه و بررسی تفاوت سازه سنگین و سبک میپردازیم.
آنچه در این مطلب خواهید آموخت:
سازه سبک یا LSF چیست؟
استفاده از LSF ها در ساخت ساختمان موردتوجه بسیاری از فعالان ساختمان و مسکن قرار گرفته است که دارای مزایا و معایب بسیاری است. افزایش دوام سازه و افزایش عمر مفید آن و بهبود عملکرد در برابر زلزله، تمایل به استفاده از سازه سبک LSF را در تمام دنیا افزایش داده است. اساس کار در سیستم LSF به گلمیخها برمیگردد.
سازه فلزی سبک ال اس اف از ورقهای فولادی با پوشش گالوانیزه کم ضخامت، ساخته میشود. دستگاههای رول فرمینگ اتوماتیک، این ورقها را با روش نورد بهصورت پروفیل سبک به شکل C و در ابعاد متفاوت، تولید میکنند. بعد از این عملیات، پروفیلها مونتاژ میشوند و اجزای اصلی اسکلت (دیوارها، تیرها، خرپاها، سقفها) و غیره را تشکیل میدهند.
اجزای تشکیل دهنده سازه سبک LSF:
- اجزای فولادی گالوانیزه تولید شده به نورد سرد
- صفحات پانل گچی بهعنوان پوشش درونی
- پروفیلهای C,U,Z
- لایه عایق حرارتی و صوتی
این اجزا توسط پیچ و مهره یا پیچهای سر ویفر (خود حفاری) به هم متصل میشوند و تشکیل یک سازه LSF را میدهند. ال اس افها قابلیت کاهش وزن ساختمان و پایههای آن را دارند که با ارائه راهکارهای بهتر و مقرونبهصرفه، بهراحتی قابل نصب و اجرا هستند.
مزایای LSF:
- وزن بسیار سبک
- امکان استفاده از انواع مصالح خشک برای اجرای آن
- مقاومت بالا در برابر فشار و زلزله
- طول عمر بالا
- امکان اضافه کردن طبقه روی ساختمانهای قدیمی
- امکان استفاده از انواع عایقها
- صرفهجویی در نیروی کار (الزام وجود نیروی متخصص کمتر)
- صرفهجویی در مصرف مصالح
- سرعت اجرای بالا
معایب سازه سبک LSF:
- محدودیت در ابعاد دهانه
- محدودیت ساخت طبقات در تعداد بالا
- نیاز به نیروی کار متخصص و حرفهای
سازه فلزی سنگین چیست؟
حدوداً از اوایل قرن بیستم، استفاده از سازههای سنگین فولادی آغاز شد و گسترش پیدا کرد. در این نوع سازهها ابعاد ستونها و تیرها بزرگ بوده و به همین دلیل از ورق برای اتصال پروفیلهای آن استفاده میشود. همچنین این سازه برخلاف دیگر انواع سازهها دارای چند قاب است. با توجه به اینکه قیمت پروفیل دارای نوسانات بسیاری است، برای اجرای سازه فلزی سنگین ابتدا از قیمت آن مطلع باشید.
انواع سازه سنگین:
- سازههای آببندیشده
- سازههای پوستهای
- سازههای خرپایی
- سازههای معلق
- سازه آببندیشده:
این سازه از ترکیبی از تیر و ستون تشکیل شده دارای اتصالات سخت است و در انواع ساختمانهای صنعتی و چند طبقه استفاده میشود. - سازه پوستهای:
از این سازه به دلیل کیفیت بالا در ساخت مخازن گاز، آب، سیلوها، سدهای قوسی، بدنه هواپیما، بدنه خودرو و کشتی و غیره استفاده میشود که دارای 4 نوع آنتی کلاسیک، سینک لاستیک، آزاد و قابل توسعه تولید میشود. - سازه معلق:
در پوشش و پلهایی با دهانههای بسیار بلند از سازه معلق استفاده میکنند. در این سازه یک اسکلت قاببندی شده وجود داشته که توسط آویزهای از کابلهای کششی آویزان است. - سازه خرپایی:
سازه خرپایی یک سازه به شکل مثلث است که تمامی بارها را بهوسیله اتصال مفصلی به تکیهگاه منتقل میکند.
کاربرد سازه سنگین:
- ساختمانهای مسکونی
- کارخانهها
- مرغداریها
- آشیانههای هواپیما
- فروشگاههای بزرگ
- سالنهای ورزشی
- تعمیرگاهها
- دامداریها
- سولهها
- ساختمانهای تجاری
- صنایع نفت و گاز
- مخازن ذخیرهسازی تجهیزات زیردریایی
مزایای استفاده از سازه سنگین فلزی:
- انعطافپذیری بالا
- سرعت بالای ساخت
- سرعت بالای نصب
- مقاومت بالا
- دوام زیاد
- مقاومت متعادل مصالح
- کیفیت بالای اسکلت سازه
معایب استفاده از سازه سنگین
- عدم استقامت در برابر دمای زیاد
- همچنین خوردگی و فساد فلزات در مقابل عوامل خارجی
- تمایل به کمانش به دلیل زیاد بودن قطعات فلزی در ابعاد کوچک
مقایسه سازه سبک LSF با سازه سنگین
برای اجرای هردو نوع سازههای سبک و سنگین، نیاز به اجرای فونداسیون دارید. اجرای فونداسیون با میلگرد نیز در کشور ما رواج بیشتری دارد. پس در اولین مرحله قبل از اجرای سازهها، میبایست از قیمت میلگرد مطلع باشید تا بتوانید هزینه اتمام پروژه را تخمین بزنید. لازم به ذکر است میلگرد ظفر بناب از سبکترین میلگردهای موجود بازار است که درعینحال کیفیت خوبی هم دارد؛ پس برای انتخاب بهترین میلگرد برای شروع یک پروژه، بد نیست از قیمت میلگرد بناب نیز مطلع باشید.
آسرون (https://www.asroon.ir) یکی از سایتهای فروش آنلاین آهنآلات است که خدمات آن تنها محدود به ارائه قیمت روز مقاطع فولادی و فروش آنها نمیشود. پیش از آغاز هر پروژهای، میتوانید از مشاورههای کارشناسان فروش آسرون برای انتخاب مقطع فولادی مناسب برای کارتان، بهره بگیرید.